یخ زدایی هواپیما
در زمستان فرودگاه ها موظف اند بیشتر به مسائل ایمنی توجه کنند. با فرا رسیدن زمستان، کامیون های یخ زدای فرودگاه قبل از تیک آف، به دور هواپیما می گردند و مایع یخ زدا به بال هواپیما اسپری می کنند. اما از چگونگی تاثیرگذاری مایع یخ زدا بر روی بال هواپیما خبر دارید؟
یخ زدایی با هدف جلوگیری از قرار گرفتن برفک، یخ، برف و آلاینده های یخ زده بر سطوح حساس هواپیما انجام میشود. سطوح حساس هواپیما شامل بال، دم، دماغه (محل قرارگیری رادار)، استوار کننده افقی و عمودی می باشد. زمانی که هواپیما به طور کامل عاری از آلودگی باشد، فراز و فرود ایمنی خواهد داشت.
یخ و برف موجود بر روی بدنه هواپیما نه تنها وزن اضافی ایجاد میکند ، بلکه جریان هوا را هم دچار اختلال می کند که امکان اوج گرفتن را کاهش می دهد. علاوه بر این، آلاینده های یخ زده می توانند در حرکت بال و اهرمها اختلال ایجاد کنند.
4 روش یخ زدایی مایعات:
- نوع اول: مایع و آب به نسبت 55/45 مخلوط شده اند. این امر بدین معناست که مایع چسبندگی کمی دارد. این مایع به صورت کوتاه مدت عایقی ایجاد می کند و پس از مدتی از سطح به پایین سرازیر می شود. در حالت عادی در دمای گرم (55-80 درجه سانتی گراد) با فشار بالا بر روی بال اسپری شده تا برف، یخ و شبنم را پاک کند. رنگ این مایع نارنجی است تا شناسایی آن آسان باشد.
- نوع دوم: تنها برای هواپیماهای بزرگ استفاده می شود. این نوع مایعات با آب به نسبت 75/25، به منظور یخ زدایی و جلوگیری از یخ زدگی مخلوط شده اند. تا حدودی شبیه به ژله می باشد و با دمایی حدود 80 درجه سانتی گراد به کار برده می شود.
- نوع سوم: این مایع تعادلی میان نوع اول و دوم می باشد. به منظور استفاده بر روی هواپیمای کندتر با سرعت دورانی کمتر از 100 نات است. و همچنین به رنگ زرد روشن می باشد.
- نوع چهارم: دارای چسبندگی بالاتری می باشد، که از سطح بحرانی در مقابل انباشت سریع یخ در هنگام انتظار هواپیما برای پرواز مراقبت می کند. نوع چهارم باید بر سطحی عاری از یخ استفاده شود. نوع چهارم به رنگ سبز می باشد.
چرا مایع یخ زدا به رنگ های متنوعی می باشد؟ رنگ های متنوع تشخیص آن ها را ساده تر می کنند. همچنین به راحتی می توان تشخیص داد که کدام سطح هواپیما با مایعات پوشیده شده است.